Kode Bank BJB, 1Suara

Anda memerlukan Kode bank BJB apabila anda akan membuat pemindahan dari bank lain ke bank BJB. Keperluan untuk pemindahan wang telah menjadi keperluan bagi rakyat Indonesia dalam menjalani kehidupan seharian mereka. Orang ramai secara amnya menjalankan aktiviti pemindahan untuk tujuan membeli dan menjual secara dalam talian.

Pada masa kini, dalam memenuhi keperluan mereka, orang sering melakukan membeli-belah dalam talian. Sama ada membeli keperluan asas, pakaian, peranti elektronik, dan banyak lagi. Tidak jarang membuat pembayaran, anda perlu membuat pemindahan antara bank, kerana akaun yang merupakan destinasi berbeza dari akaun yang anda miliki.

Untuk itu anda perlu mengetahui Kode bank yang sedia ada, jadi anda boleh membuat pemindahan antara bank. Kod bank ini telah menjadi perjanjian untuk semua perkhidmatan perbankan di Indonesia. Tanpa menggunakan Kode bank, anda tidak boleh membuat pemindahan antara bank. Kerana apabila membuat pemindahan antara bank tanpa menggunakan Kode bank destinasi, ia pasti akan ditolak oleh mesin.

Terdapat begitu banyak Kode bank di Indonesia, jadi nampaknya mustahil jika anda perlu menghafal semuanya. Tetapi adalah baik bagi anda untuk menghafal Kode bank yang banyakditanya oleh majoriti orang Indonesia. Sebagai contoh, Kode bank BJB, Kode bank BNI, Kode bank BRI, Kode bank BCA, dan Kode bank mandiri.

Bank-bank di atas adalah bank yang mempunyai ramai pelanggan di Indonesia. Jadi kemungkinan anda akan membuat pemindahan ke salah satu bank ini. Ia akan sangat berguna jika anda menghafal Kode bank yang popular digunakan. Itu akan membuat anda tidak perlu menyemak senarai Kode bank semasa membuat pemindahan.

Apakah Kod Bank BJB?

Kod bank BJB adalah Kode unik yang dimiliki oleh bank BJB. Kod unik telah menjadi kesepakatan bersama-sama dengan bank-bank lain di Indonesia. Kod bank biasanya berjumlah tiga digit. Kod bank perlu dimasukkan di hadapan nombor akaun destinasi semasa membuat pemindahan antara bank.

Apabila anda membuat pemindahan antara bank, anda akan dikenakan bayaran tambahan. Bayaran yang dikenakan berbeza mengikut bank yang anda gunakan. Agar pemindahan berjaya, anda mesti memastikan bahawa bakinya mencukupi jika ia telah ditambah dengan  yuran pemindahan yang mesti dibayar. Biasanya terdapat juga jumlah minimum wang yang dipindahkan.

Sebagai contoh, kos memindahkan bank BJB ke bank lain ialah IDR 6,500. Kemudian juga bank memohon had maksimum untuk pemindahan harian. Jumlah itu sendiri berbeza-beza, ada yang IDR 10,000,000 dan ada yang IDR 15,000,000. Melakukantran sfer melalui bank biasanya wang akan dihantar dengan cepat.

Jenis Kiriman Wang Melalui Perbankan

Sekiranya anda adalah pelanggan salah satu bank di Indonesia, anda perlu mengetahui jenis pemindahank larangan  di Indonesia. Terdapat tiga jenis pemindahan, iaitu sistem penjelasan kebangsaan BI (SKNBI), Real Time Gross Settlement (RTGS), dan pemindahan dalam talian.  Pada masa ini, kebanyakan orang Indonesia hanya mengetahui jenis pemindahan dalam talian.

Anda boleh menggunakan perkhidmatan SKNBI dengan datang terus ke pejabat cawangan terdekat. Dengan menggunakan sistem penjelasan ini, anda akan mendapatyuran pemindahan yang lebih murah sebanyak IDR 5,000. Tetapi dana akan sampai ke akaun destinasi akan mengambil masa 4 jam. Dalam sehari anda boleh menghantar dana menggunakan sistem penjelasan lima kali.

Untuk kaedah RTGS ia digunakan untuk pemindahan dalam kuantiti yang sangat besar. Jumlah minimum pemindahan RTGS mencapai Rp100,000,000 setiap kali anda membuat transaksi.  Sistem ini  agak jarang digunakan oleh individu, biasanya ditukar oleh bank C ke bank D. Tetapi sebenarnya ia juga boleh digunakan oleh individu selagi had pemindahan minimum dipenuhi.

Tambahan pula, iaitu pemindahan dalam talian, pemindahan dalam talian jenis ini adalah yang paling banyak digunakan oleh orang ramai. Pemindahan jenis ini boleh dilakukan melalui mesin ATM atau telefon pintar anda. Bayaran pemindahan dalam talian ini berbeza-beza, biasanya Rp6,500 hingga Rp7,500 setiap transaksi.

Kod Bank BJB dan Beberapa Bank Lain di Indonesia

Terdapatbanyak bank di Indonesia, jadi terdapat juga banyak Kode bank yang wujud. Berikut adalah sebahagian daripada mereka, Kode Bank BJB 110, Bank BJB Syariah 425, bank BCA 014, bank Mandiri 008, bank BNI 009, bank BNI Syariah 427, bank BRI 002, bank Syariah Mandiri 451, bank CIMB Niaga 022, bank CIMB Niaga Syariah 022, b ank Muamalat 147, dan bank Tabungan Pensiunan Nasional (BTPN) 213.

Sebagai tambahan kepada yang telah disebutkan di atas, masih terdapat beberapa, iaitu Kode bank JENIUS 213, bank BRI Syariah 422, bank Tabungan Negara (BTN) 200, Permata Bank 013, bank Danamon 011, bank BII Maybank 016, bank Mega 426, bank Sinarmas 153, bank Komanwel 950 , bank OCBC NISP 028, bank Bukopin 441, bank BCA Syariah 536, bank Lippo 026, Citibank 031, dan Indosat Dompetku 789.

Sebenarnya, masih terdapat banyak Kode bank di Indonesia, kerana setiap bank mempunyai Kode sendiri. Kod ini digunakan apabila anda akan membuat pemindahan antara bank. Untuk melihat senarai lengkap Kode bank di Indonesia, anda boleh menggunakan mesin ATM.

Cara Membuat Pemindahan Antara Bank Melalui Mesin ATM

Katakan anda akan melakukan transfer dengan akaun destinasi bank BJB.  Langkah pertama ialah melawat mesin ATM terdekat di mana anda berada.  Kemudian pastikan baki ATM anda mencukupi untuk membuat pemindahan.  Seterusnya, ikuti langkah-langkah ini untuk membuat pemindahan antara tayar k  dengan tujuan bank BJB:

  1. Masukkan kad ATM ke dalam mesin ATM.
  2. Kemudian taip pin kad ATM anda
  3. Jika ia berjaya, pilih pemindahan kemudian pilih antara bank dalam talian.
  4. Masukkan Kode bank BJB serta nombor akaun destinasi. Mari kita katakan bahawa nombor akaun 098765432 dan Kodenya adalah 110. Jadi apa yang Anda masukkan adalah 1100987654321.
  5. Masukkan jumlah wang yang anda mahu pindahkan. Pastikan nominal yang dimasukkan adalah betul. Kerana wang yang telah dipindahkan tidak boleh ditarik balik. Selepas itu pilih benar.
  6. Pada skrin monitor akan memaparkan rincian maklumat mengenai penerima. Pastikan nama dan nombor akaun penerima adalah betul. Jika anda baru sahaja mengklik betul.
  7. Sekiranya tidak ada kesilapan atau kesilapan, skrin akanmeminta anda menulis bahawa transaksi telah berjaya. Kemudian mesin ATM akan mengeluarkan bukti penerimaan pemindahan. Jika anda mempunyai beg, ini bermakna anda telah berjaya membuat pemindahan.
  8. Jangan lupa untuk menyimpan bukti resit pemindahan jika diperlukan.

Pada masa ini, anda perlu berhati-hati semasa membuat pemindahan melalui mesin ATM. Karena ada begitu banyak mode kejahatan yang ada. Jangan sekali-kali memberikan pin ATM anda kepada sesiapa sahaja kerana ia sangat berbahaya. Apabila memasuki pin ATM di mesin ATM, ia juga tidak boleh dilihat oleh orang di sekeliling anda.

Apabila membuat pemindahan antara bank, terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan. Yang pertama ialah yuran pemindahan. Kos pemindahan antara bank berbeza dalam jumlah. Kemudian yang kedua ialah Kode bank destinasi. Adalah baik untuk anda membuat persediaan terlebih dahulu sebelum memasuki saluran keluar mesin ATM. Sebagai contoh, membuat penghantaran antara bank dengan tujuan bank BJB seperti dalam contoh di atas, sediakan terlebih dahulu Kode bank BJB.

Baca Juga: