Pusat Servis KIA PortalEkonomi

Pusat servis KIA adalah salah satu perkhidmatan terbaik dari pengeluar KIA untuk pengguna anda. Seperti namanya, perkhidmatan ini pastinya bertujuan untuk memeriksa keadaan kereta dalam tempoh tertentu. Secara amnya, ia boleh dilakukan sebulan sekali, tetapi sekurang-kurangnya sekali setiap 3 bulan sudah cukup.

 

KIA sendiri, bagi anda yang tidak tahu, adalah syarikat pengeluar kereta dari Korea Selatan. Walaupun ia bukan pilihan nombor satu di Indonesia, ia mempunyai harga yang berkualiti dan kompetitif. Mereka masih pengeluar besar dan berpengalaman, dan bahkan pernah mengambil Atletico Madrid sebagai penaja utama.

 

Kelebihan Produk Kereta Buatan Kia

 

Sebagai tambahan kepada pengalaman, ternyata pengeluar negara ginseng ini mempunyai banyak jenis kereta terbaik yang boleh anda gunakan. Sebagai contoh, SUV seperti Sportage di mana ia ternyata sangat disukai oleh orang Eropah. Terdapat juga jenis lain seperti Rio yang tidak kalah dengan spesifikasi atau harga jualan.

 

Jika kita bertanya kepada pusat servis Kia atau penggunanya secara langsung, maka akan ada beberapa kelebihan yang akan kita rasakan dengan segera. Salah satunya ialah kelebihan ruang dan bagasi yang sangat luas. Untuk membawa 5 orang sekaligus, anda masih boleh melakukannya dan bahagian bagasi boleh digunakan untuk membawa lebih banyak barangan peribadi.

 

Apabila kita membawanya, enjinnya sangat pantas tetapi masih lancar walaupun jenis kereta adalah jenis atau jenama lama. Sebagai contoh, jenis Rio, yang dilengkapi dengan enjin 1,396 cc ditambah transmisi MT 6-Speed. Tidak hairanlah kualiti mesin boleh bertahan lebih lama selagi jadual penyelenggaraan adalah rutin.

 

Sebelum membeli, anda boleh bertanya kepada pusat servis Kia atau penjual secara langsung mengenai keadaan mesin, terutamanya dari segi pengendalian. Nama kereta mesti mempunyai sistem pengendalian terbaik seperti KIA, di mana penggunaan pengendalian sangat mampu sehingga apabila digunakan ia berasa selesa walaupun ia adalah kelajuan tinggi.

 

Walaupun ia mempunyai ruang, enjin dan pengendalian dengan kualiti nombor satu, ia tidak menjadikan harga terlalu sukar untuk kita capai. Kita boleh mendapatkannya dari harga bermula dari 200 juta bergantung kepada jenis atau tahun output kereta. Melihat spesifikasi dan harga yang berpatutan, ia boleh menjadi pilihan.

 

Tetapi sebelum itu, anda perlu tahu bahawa banyak kereta yang dihasilkan oleh KIA mempunyai penampilan dalaman biasa. Oleh itu, pastikan sebelum membeli ia mesti benar-benar matang untuk penampilan pedalaman. Jika anda suka jenis kereta tetapi tidak berminat di pedalaman, maka anda boleh menggunakan perkhidmatan tersuai hanya untuk menjadikannya lebih menarik.

 

Perkhidmatan Penyelenggaraan Kereta denganPusat Servis KIA

 

Jika anda menggunakan perkhidmatan perkhidmatan mengikut jenama kereta, anda boleh mendapatkan banyak perkhidmatan terbaik, contohnya dalam menukar minyak. Mungkin ini akan menjadi perkhidmatan yang paling biasa kerana ia paling kerap perlu diganti. Lebih-lebih lagi, terlalu lama untuk tidak diganti boleh menjadi terlalu kotor sehingga dapat menyumbat bahagian penapis.

 

Tambahan pula, minyak tidak akan dapat mencapai semua komponen enjin supaya ia tidak berjalan dengan betul, walaupun peluang mengalami haus sangat besar. Secara amnya perkhidmatan ini adalah percuma, terutamanya dalam beberapa bulan awal. Ini juga sama dalam menyediakan pembersih kaca atau badan kereta yang diservis pada masa itu.

 

Sudah tentu , pusat servis Kia sangat prihatin terhadap pelanggan bukan sahaja dari kelancaran mesin tetapi juga penampilan seperti dalam kaca. Sudah tentu, anda tidak boleh membeli produk pembersihan kaca dengan cuai kerana terdapat produk yang berbahaya kepada kesihatan. Oleh itu, lebih baik menggunakan agen pembersih mengikut cadangan pakar sahaja.

 

Ini juga sama dalam pemilihan bahagian stereng kuasa bahagian stereng, di mana ia mestilah berkualiti supaya ia tidak cepat haus. Secara amnya, jika pelincir mula habis, stereng terasa berat dan bergetar secara berterusan. Ia mesti tidak selesa jadi apabila ia berada dalam perkhidmatan, cuba mengatasinya dengan segera supaya tidak mempunyai masalah.

 

Selain pelincir stereng kuasa, pusat servis Kia juga akan melayani penambahan atau penggantian cecair penghantaran. Secara amnya, kita memerlukan pelincir di kedua-dua kereta manual dan automatik kerana ia adalah pemacu hidraulik. Ia mesti sentiasa diperiksa kerana ia sering bocor tetapi tidak diketahui supaya selepas diambil bengkel ia adalah teruk.

 

Akhirnya, mekanik akan berkhidmat dalam melihat bagaimana keadaan kabel dan bateri pada kereta, di mana jika kita kehabisan, ia tidak akan dapat berjalan. Di samping itu, jika ia telah diisi tetapi habis terlalu cepat, ada kemungkinan terdapat kerosakan supaya ia mesti dibaiki. Walaupun ia merosot, ia harus diganti dengan bateri baru.

 

Cara Mencari Tempat Perkhidmatan Kereta KIA

 

Dalam mencari tempat servis kereta, terutamanya jenama KIA, ia sebenarnya mudah dilakukan. Anda boleh mencari di internet atau berkongsi dengan orang yang pernah berada di sana sebelum ini. Jika anda berada di kawasan Jakarta, terdapat beberapa cawangan yang agak terkenal, iaitu Pantai Indah Kapuk dan TB Simatupang.

 

Sebelum ini, cuba hubungi mereka terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada ia terbuka atau tidak. Kebanyakan mempunyai hari atau waktu buka yang boleh berbeza-beza supaya mereka tidak boleh datang. Jika anda datang ke salah satu tempat perkhidmatan, sediakan bayaran dengan jangkaan perlu menggantikan salah satu bahagian enjin.

 

Kemudian, selepas tiba di pusat servis Kia, ia akan segera dialu-alukan oleh pekerja. Di mana juga akan diberi borang dalam hal ehwal pentadbiran perkhidmatan. Secara amnya, data penting seperti kad pengenalan dan surat pembelian kenderaan diperlukan supaya proses perkhidmatan yang akan dijalankan akan dijalankan secara langsung oleh pekerja KIA.

 

Pekerja mempunyai kemahiran atau kebolehan yang berkelayakan supaya kenderaan pengguna dapat dibaiki dengan segera sambil mencegah kerosakan sehingga bermanfaat bagi kita sebagai pemilik. Sekiranya ia datang ke bengkel awam, ia mungkin tidak mendapat manfaat seperti ini. Selain itu, semua peralatan dan alat ganti bengkel telah disediakan secara langsung oleh syarikat supaya mereka lengkap.

 

Faedah Melawat Pusat Perkhidmatan KIA Secara Berkala

 

Perkhidmatan diperlukan kerana ia boleh menjadikan keadaan kereta kami sentiasa dimaksimumkan jika diperlukan. Lebih-lebih lagi, kami telah menggunakannya dalam jarak jauh dan masa untuk masa yang lama, pasti akan ada komponen yang haus supaya ia tidak berfungsi secara optimum. Melakukan perkhidmatan menjadikan keadaan kenderaan kami sentiasa optimum semasa kami memandu.

 

Hasilnya akan lebih selesa digunakan kerana kita tahu sendiri bahawa satu komponen kereta berkaitan dengan yang lain. Jika tidak diperiksa dengan kerap, ia boleh rosak dan mengganggu prestasi komponen lain. Sudah tentu, ia boleh membawa maut, terutamanya berisiko mendapat kemalangan kerana ia jarang atau bahkan tidak pernah diservis kenderaan.

 

Kewajipan untuk datang ke pusat servis Kia perlu diutamakan kerana ia tidak mahal, anda boleh menjimatkan perbelanjaan kerana anda memeriksa keadaan kereta di kedai pembaikan pengeluar. Sekiranya kehidupan lebih lama, maka tidak perlu menukar kereta terlalu cepat. Ia juga boleh digunakan sebagai objek pelaburan jika pada masa akan datang harga meningkat banyak.

 

Sudah tentu, ia bukan perkara baru lagi jika harga jenis atau jenis kereta tiba-tiba melambung tinggi. Kemudian, jika ia dijual lebih mahal, ia pasti akan menjadi keuntungan besar dari segi kewangan kita. Supaya harga lebih menguntungkan jika anda ingin menjualnya, cuba simpan dengan kerap dari segi enjin dan penampilan.

 

Sudah tentu, kerana ia mempunyai kualiti yang tidak buruk, ia boleh digunakan sebagai alternatif jika anda bosan dengan jenama kereta biasa seperti Honda atau lain-lain. Lebih-lebih lagi, terdapat bonus perkhidmatan maksimum untuk pengguna supaya ia tidak membuat kita menghabiskan terlalu banyak wang. Lebih-lebih lagi, pilih untuk menggunakan pusat servis KIA secara berkala.

Selengkapnya