pusat panggilan KFC :AngunPedia

Jika anda mempunyai sebarang masalah, kritikan atau cadangan, maka mengadu kepada pusat panggilan KFC adalah jalan terbaik yang boleh diambil. Terutama kita tahu sendiri bahawa restoran makanan ini dari Amerika Syarikat walaupun terkenal kerana sangat berpengalaman, tetapi ia tidak boleh sempurna. Kadang-kadang pengguna mendapati bahawa perkhidmatan atau makanan tidak optimum.

 

Sudah tentu, tidak semua kedai mempunyai masalah yang sama, tetapi hanya beberapa berdiri. Ia boleh disebabkan oleh hanya pembukaan atau salah faham antara pengguna dan pelayan di sana. Oleh itu, ia mesti diadukan dengan baik, terutamanya kerana restoran ini terkenal dengan baik dan boleh menerima kritikan dan cadangan.

 

Idea Ringkas Asal USUL KFC

 

Kentucky Fried Chicken diketahui mempunyai sejarah yang panjang sehingga pengalaman dalam menghidangkan pelbagai produk makanan tidak perlu diadukan ke pusat panggilan KFC sama sekali. Terutama jika kita membandingkannya dengan rakan restoran atau francais makanan segera, pasti kebanyakan mereka masih nombor satu walaupun di Indonesia.

 

Makanan Segera berasal dari bandar Kentucky seperti namanya, di mana ia mula-mula ditemui dan diasaskan secara langsung oleh Kolonel Harland Sanders. Kisah ini sudah sangat terkenal kerana dia sebelum ini hanya penjual ayam pinggir dan tidak mempunyai banyak keuntungan sehingga dia berada di bawah tekanan yang teruk hingga kemurungan.

 

Tetapi ini mula berubah apabila pada tahun 1930 dia mula memasak ayam goreng di Corbin dan ternyata sangat disukai oleh orang ramai. Kemudian pada tahun 1939, Sanders membuat resipi ayam goreng sendiri kerana ia menggunakan banyak jenis rempah yang menarik dan dia mempunyai cara tersendiri untuk mengekalkan rasa yang diproses.

 

Inilah yang menyebabkan Sanders kemudian menerima anugerah dalam bentuk Kolonel Kentucky dari gabenor tempatan. Penubuhan francais berlaku pada tahun 1955 di mana sebelum ini Sanders mengembara dari Amerika ke Kanada yang menawarkan barangannya. Tidak hairanlah selepas itu ramai pelabur berminat untuk melabur dalam perniagaan Sanders.

 

Pada tahun 1978, Pusat Latihan Kebangsaan KFC dibuka selepas pelaburan besar daripada usahawan seperti Jack Massey dan John Brown jr. Malangnya, 2 tahun kemudian, pada tahun 1980, Harland Sanders meninggal dunia sehingga menjadi berita sedih yang mendalam, terutamanya kerana perkembangan kerja kerasnya adalah dengan cara yang besar pada masa itu.

 

Kelebihan KFCdari segi produk dan perkhidmatan

 

Sekiranya anda melihat sejarahnya yang panjang, tidak hairanlah francais ini dilengkapi dengan banyak kelebihan, salah satunya adalah kemudahan mencari kedai. Sekarang kita bukan sahaja dapat mencari jalan keluar di satu bandar besar. Tetapi di setiap bandar besar, ia mesti mempunyai lebih banyak cawangan supaya pengedarannya agak sekata.

 

Kita boleh melihat contoh di bandar-bandar besar seperti Jakarta, Bandung, Surabaya atau Semarang. Di satu bandar besar terdapat banyak bandar penampan di mana masing-masing mesti mempunyai restoran KFC. Oleh itu, anda tidak perlu pergi ke pusat bandar atau wilayah kerana ia lebih berpatutan dari rumah.

 

Terutama sekarang bahawa perkhidmatan penghantaran boleh digunakan dengan cepat dan murah tanpa sebarang kerumitan sama sekali. Anda boleh terus menghubungi 14022 dan jika anda tidak tahu menu, anda boleh bertanya kepada pekerja yang mengambil telefon. Sila ambil perhatian bahawa nombor perkhidmatan untuk penghantaran dan perkhidmatan pelanggan tidak sama.

 

Untuk semua kedai ini, mereka juga dilengkapi dengan kemudahan terbaik sehingga kadang-kadang orang yang mengadu tentang pusat panggilan KFC ada di sana, tetapi tidak mengapa. Secara amnya, aduan masalah adalah dalam bentuk perkhidmatan daripada pekerja atau kekurangan makanan sahaja. Tetapi jika kemudahan lain seperti tempat makan atau taman permainan sangat optimum.

 

Anda boleh menggunakan bilik di restoran secara maksimum kerana susunannya selesa kerana kebanyakan kedai agak luas. Di samping itu, dari segi kebersihan, ia mesti sangat disukai, terutamanya oleh pekerja dengan tugas pembersihan. Mereka telah dilatih dengan baik supaya mereka berpengalaman dalam menjaga kebersihan setiap restoran mengikut SOP.

 

Kelebihan lain ialah sekarang ia bukan sahaja digunakan untuk persinggahan tetapi boleh digunakan sebagai tempat untuk kopi. Ini berlaku kerana kemunculan restoran terbaru, KFC Coffee, di mana ia kelihatan sama seperti kafe secara umum. Anda boleh menemui bilik dengan bar mini yang sangat selesa.

 

Cara Mengadu ke Pusat Panggilan KFC Jika Ada Masalah

 

Mana-mana syarikat atau restoran pasti akan menerima input atau cadangan dan juga aduan daripada pelanggannya termasuk KFC. Tetapi walaupun ia mengandungi kritikan dan aduan, kita tidak boleh sewenang-wenangnya memberikannya. Terdapat adab yang berasingan dalam menyediakan aduan, salah satunya ialah semua aduan dan cadangan mestilah mengikut fakta.

 

Jika anda tidak tahu tentang fakta apa yang akan dikritik, maka hubungi atau mengadu ke pusat panggilan KFC terlebih dahulu. Anda boleh menghubungi nombor telefon perkhidmatan pelanggan mereka, yang 08071677777. Jika anda merasakan bahawa anda telah menghubungi tetapi ternyata sibuk, maka anda boleh menghantar aduan melalui e-mel info@kfcindonesia.com sahaja.

 

Anda boleh bertanya tentang perkhidmatan atau hasil makanan jika ia tidak memuaskan. Tetapi anda perlu mencari masa terbaik untuk melakukan ini, terutamanya jika aduannya agak besar. Tetapi untuk aduan jenis umum boleh dilakukan seperti biasa tetapi perlu bersabar dalam menghubungi CS atau menerima balasan e-mel mereka.

 

Untuk mengadu kepada pusat panggilan KFC juga boleh dilakukan melalui laman web utama mereka secara langsung. Akan ada pelbagai lajur dalam bentuk data yang mesti diisi bersama dengan apa komen pelanggan. Anda boleh mengisi semua bidang ini dengan pendapat anda sendiri, jangan isi kerana anda mendengar berita daripada orang lain.

 

Tambahan pula, jika anda telah menerima balasan daripada pentadbir syarikat, sudah tentu ia mesti diterima dengan betul. Namanya memberi kritikan atau aduan mestilah bersedia untuk melaksanakan nasihat yang diberikan. Nasihat ini secara amnya dalam bentuk maklum balas positif supaya ia memberi manfaat kepada pengguna dan syarikat. Jadi, lebih jauh lagi, kedua-dua pihak tidak dicederakan tetapi semuanya menguntungkan.

 

Kritikan Alternatif Selain Mengadu Kepada Pusat Panggilan KFC

 

Sekiranya anda tidak berjaya mengemukakan aduan menggunakan nombor telefon dan e-mel, anda boleh mencubanya melalui media sosial mereka seperti Twitter di @KFCINDONESIA dan Instagram @kfcindonesia. Kerana penghantaran melalui media sosial, anda mesti tahu cara menyampaikannya dengan betul. Terutama gudang media sosial adalah penipuan dan pelbagai berita palsu.

 

Sudah tentu, jika anda memberi nasihat atau aduan tetapi sebenarnya penipuan, ia boleh membawa akibat jenayah. Apabila mengadu kepada pusat panggilan KFC, cuba untuk tidak menggunakan bahasa provokatif. Bahasa ini adalah sifat menolak peristiwa atau keadaan tertentu, jika syarikat menganggapnya tidak menguntungkan, jawapannya boleh membawa maut kepada pemberi maklumat.

 

Di samping itu, memahami isu-isu yang ingin dikritik atau diadukan juga wajib. Lebih-lebih lagi, mengkritik melalui media sosial mestilah dalam bentuk fakta, jika ia dalam bentuk pendapat, ia akan dianggap sebagai penipuan. Lebih-lebih lagi, kandungannya adalah negatif, yang merugikan salah satu pihak antara pengguna dan restoran.

 

Oleh itu, aduan kepada pusat panggilan KFC sebelumnya mesti difikirkan berulang kali terlebih dahulu. Pertimbangkan apa kesan yang baik dan buruk jika mengkritik salah satu perkara restoran. Sekiranya ia mempunyai niat baik, ia mesti dihantar dengan segera untuk kebaikan bersama.

 

Mengekalkan kesopanan dan kesopanan bahasa akan menjadi kunci terakhir dalam menyampaikan pendapat, kritikan atau cadangan melalui media sosial. Lebih-lebih lagi, kita berasal dari Indonesia di mana kedua-dua sifat atau ciri mesti sentiasa dimiliki. Walaupun memahami bahawa mengkritik tidak melanggar undang-undang, tetapi penyampaian tidak boleh bertentangan dengan undang-undang.

 

Kita sudah tahu bagaimana kelebihan restoran ini yang terkenal dengan produk ayam goreng tepung. Jika anda mendapati perkhidmatan atau makanan yang buruk dengan rasa tidak enak, anda boleh segera menghantar kritikan dan cadangan. Jika anda akan mengadu kepada pusat panggilan, KFC masih perlu mengekalkan maruah.

Selengkapnya